Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


 

      

Λόρδος Βύρων

Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον (George Gordon Byron, 6th Baron Byron, Lord Byron), γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου 1788 και απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι. Ο Μπάιρον είναι γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων.

Ο Λόρδος Βύρων ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα "Δον Ζουάν" (Don Juan) και "Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ" (Childe Harold's Pilgrimage).

      Άφιξη στο Μεσολόγγι

Ο Λόρδος Βύρων ήταν γιος του πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού, Τζον Μπάιρον (Captain John "Mad Jack" Byron), και της δεύτερης συζύγου του, Κάθριν Γκόρντον (Catherine Gordon). Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια, από την πλευρά της μητέρας του, το γένος Γκόρντον, και ήταν απόγονος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ'. Οι γονείς του είχαν χωρίσει όμως πριν καν εκείνος γεννηθεί. Ο μεν πατέρας του είχε διαφύγει στη Γαλλία λόγω χρεών, η δε μητέρα του, προσπαθώντας να αποφύγει τους πιστωτές, συνόδευσε αρχικά τον σύζυγό της στη Γαλλία το 1786, αλλά επέστρεψε στην Αγγλία στα τέλη του 1787 για να γεννήσει τον γιό της σε αγγλικό έδαφος. Ξόδεψε μεγάλο μέρος της δικής της περιουσίας για την αποπληρωμή των χρεών αυτών.

 

         ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

               Εδώ μπορείτε να δείτε την ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ (00:49:51):

Video in mehreren Browser anzeigen             


 

<- πίσω