Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΛΟΓΓΟΣ – ΧΘΕΣ

Η ιστορία του Λόγγου ξεκινά από μακρυά, όπως δείχνουν μια σειρά από ντοκουμέντα και μαρτυρίες λογίων και ξένων συγγραφέων.

Από τα χρόνια του Βυζαντίου ακόμα, ο Λόγγος ήταν μια περιοχή ελευθέρων καλλιεργητών που διατηρήθηκε και στη Φραγκοκρατία, όπως αναφέρεται σε έγγραφο το έτος 1395 του Ερνέστο Γκέρλαντ. Επίσης αναφέρεται σε έγγραφα Πατρών τα έτη 1397 και 1440. Από την επίσημη Ενετική "Σύντομη Χωρογραφική Απογραφή της Πελοποννήσου ή Μορέως" μαθαίνουμε ότι το έτος 1692 το χωριό Λόγγος υπήρχε.

Αναφέρεται το 1700 στη Βενετική απογραφή του Grimani ως Longo. Το όνομά του ίσως πρόκειται για σύνηθες τοπωνύμιο όπου ύπαρχουν θαμνότοποι ή δάσος.

Στο έτος 1805 ο Γάλλος πρόξενος, ιστορικός και περιηγητής Πουκεβίλλ αναφέρει το χωριό Λόγγος με ένα ταπεινό παρεκκλήσιο. Στο βιβλίο του "Έκθεση Ταξιδιού στον Μορέα" ο Σερ Γουίλλιαμ Τζιλλ (1829) αναφέρει το χωριό Λόγγος στη διαδρομή από Βοστίτσα (Αίγιο) ως Πάτρα.

Στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια ο Λόγγος άνηκε εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Πατρών και σε έγγραφο που αφορά την περίοδο 1830 - 1832 του Κυπρίου τοποτηρητή της Αγαθάγγελου Μυριανθούσης αναφέρεται ως Ιωάννης Ιερεύς και Βενέδικτος Ιερομόναχος. Το έτος 1830 απαντά πρώτη φορά απογραμμένος στην επαρχία Αιγιαλείας με 20 οικογένειες (στην απογραφή που συντελέστηκε κάτα τη διάρκεια της επιστημονικής αποστολής του Γάλλου στρατηγού Μαιζόν). Με το Οθωνικό αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικού (1835) εντάχθηκε στο Δήμο Αιγίου (Αιγέων) της επαρχίας Αιγιαλείας και Ήλιδος (Νομός Ηλείας).

Στο έτος 1903 είναι πιά διαμορφωμένο κεφαλοχώρι με 388 κατοίκους και γραμματείο όπως σημειώνει ο λόγιος ιατρός Χρηστ. Κορύλλος στο βιβλίο του "Χωρογραφία της Ελλάδος". Στο Δήμο Αιγίου ανήκε μέχρι το 1912, χρονολογία σύστασης των πρώτων κατοίκων, όταν αναγνωρίστηκε σε ομώνυμη Κοινότητα.

Το 1997 η Κοινότητα Λόγγου καταργήθηκε και αποτελεί τμήμα του Δήμου Συμπολιτείας.

Από την 1-1-2011 ο Λόγγος ανήκει στο Δήμο Αιγιαλείας.


 
(τελευταία ενημέρωση: 1/2011)

 


 

<- πίσω