Φ.Ο.Λ. - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ "Ο ΒΥΡΩΝ"


ΛΟΓΓΟΣ – ΣΗΜΕΡΑ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Λόγγου έχει έκταση 2.800 στρέμματα και 659 κατοίκους (απογραφή του 2011) και ανήκει από την 1-1-2011 στο Δήμο Αιγιαλείας.

Οι μικρές παλιές γειτονιές, τα στενά δρομάκια δίνουν στον επισκέπτη μια ευκαιρία για οδοιπορικό μέσα στο απέραντο πράσινο απο πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές. Η κεντρική οδός "22 Αυγούστου 1962" είναι αφιερωμένη στις μνήμες των συγχωριανών, που εκείνη την ημέρα έχασαν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να δουν διαμορφωμένο τούτο το δρόμο.

Ο πλάτανος στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, που είχε πάνω του το καμπανάκι της παλιάς εκκλησίας και ο πλάτανος της πλατείας, φυτευμένος από τον γέρο-Μώρο για ίσκιο της αυλής του τέσσερις-πέντε γενιές πριν, είναι έργα τέχνης σμιλεμένα από την ίδια την φύση και το χρόνo και είναι το στολίδι του χωριού.
Τα νεοκλασικά κτίρια, τα πετρόκτιστα, οι γεμάτες με μπουκαμβίλιες και γιασεμιά αυλόπορτες, τα εναπομείναντα πηγάδια που ξεδιψούσαν παλιά τους συγχωριανούς, τα εξωκκλήσια του χωριού, ο Αγιος Κωνσταντίνος και ο Αγιος Γεώργιος στο κοιμητήριο, ο πανέμορφος και επιβλητικός Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι μαρτυρίες της αισθητικής άποψης των Φιλοπρόοδων κατοίκων του Λόγγου. Τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους.

(τελευταία ενημέρωση: 5/2012)

 


 

<- πίσω